Portrætfotos – hvad er egentlig et godt portræt?

Portrætfotos

Portrætter er efter min mening et af ​​de mest kraftfulde slags billeder. Et godt portrætfoto kan holde i årtier, minde om og udtrykke det liv, personen på billedet har (haft). I erhvervsøjemed er et godt portrætfoto på en god hjemmeside tit afgørende for, om køber vælger at handle varen. 

Portrætter handler om én ting: personen i dem. I det store hele betyder det ikke noget, om du skyder et close up, et hovedskud eller et miljøportræt; det handler om personen på billedet.

Portrætfoto

Så med det i tankerne, hvad gør et portrætfoto godt?

For det første gør et godt portræt opmærksom på personen i billedet. Dette opnås normalvis ved hjælp af en kombination af en lav dybdeskarphed, komposition, farve og belysning. Når det er gjort rigtigt, vil beskueren af billedet ikke blive forstyrret af larm rundtom, men øjnene vil straks fange personen på billedet. Og det er netop målet med et godt portræt.

For det andet fortæller et godt portræt dig noget om personen. Det fortæller dele af – eller endda sommetider hele – personens livshistorie. På den måde er alle gode portrætfotos unikke. Du skal være i stand til at se på et godt portræt og vide noget om personen på dem – kun ud fra billedet. De bedste portrætkunstnere kan fortælle en hel historie om en person kun ud fra et enkelt billede. 

Erhvervsportrætter

I et erhvervsportræt gælder samme regler, men derudover skal personen udstråle et budskab eller et mål. Eksempelvis skal en coach udstråle selvtillid og energi, da det er det, vedkommendes kunder gerne vil se. Én coach der ved, at han/hun kan hjælpe med at nå kundens mål. En psykolog derimod skal udstråle åbenhed, empati og virke imødekommende. Det er disse udstrålinger og budskaber jeg, som fotograf, indfanger og gerne vil vise i portrætfotos. Et godt erhvervsportræt handler altså både om personen på billedet, men også i høj grad om, hvordan den potentielle kunde ser personen på billedet.

I en skydning af portrætfotos, er det derfor vigtigt for mig at vide, hvad formålet med portrættet er, og hvad du gerne vil udstråle. På den måde kan jeg hjælpe og guide dig bedst muligt. Det er et samarbejde mellem fotograf og personen i motivet, og sammen kommer vi frem til det allerbedste resultat. Et resultat, hvor et enkelt billede kan fortælle en hel livshistorie.

Portrætbillede